Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

Gezgin Kitap Kardeşliği ile Blog Turları #32 || Kül || Kitap Yorumu

21:46 Keiradaisy 3 Comments Category : , , , , , , , , ,

kül novella dinamik


“Kaderin armağanı, tehlikeli bir sorumluluktur. Geleceğin gücüyle birlikte gelir.”

Yeni tur kitabımız Kül ile karşınızdayız millet, herkese merhaba! Hadi Novella Dinamik’ten çıkan kitabımızı daha yakından tanıyalım. Öncelikle söyleyeyim Novella Dinamik yeni bir yayınevi ve benim yayınevinin okuduğum ilk kitabı oldu Kül.

Kül, renklerle ayrılan kast sisteminini konu alan bir distopya. Açlık Oyunları ve Uyumsuz hayranları için yepyeni bir dünya diyebiliriz.İnsanlar kaderlerinin önemine göre renklere ayrılıyorlar. Renkler: Mor, kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi, barut rengi ve kül rengi. Renkler önem sırasına göre bu şekilde ilerliyor ve herkesin bildiği gibi en alt tabaka sürekli ezilen taraf oluyor.

kül novella dinamikMorlardan biri bahçenin karşısında bağırdı, “Niçin Kül, yolun karşısına geçiyor?”
Kırmızılardan biri bağırarak karşılık verdi, “Zamanımızı harcamak için.”

Hikayeyi iki kişinin bakış açısından okuyoruz. Madden Sumner’ın kaderi nde Yediler Bakanı’ndan biri olmak var. Bu yüzden küçüklüğünden beri eğitim alan bir mor. Yasalara çok bağlı ve sistemi gerekli görüyor. Kimse bir Olay daha yaşanmasını istemiyor ve bu yüzden herkes kaderine uymak zorunda. Diğer kızımız ise Dax, renksiz, bir kül. Üstelik bir kadersiz... Herkes tarafından dışlanan ve ezilen bir kız. Bu onu biraz asabi yapsa da abileri kızı çok seviyorlar. Özellikle mor olan abileri Link ve Aldan.

Şöyle bir olay da var... Kaderine karşı gelecek olursan idam ediliyorsun, kaderini kabul etmez yada ayak uyduramazsan cezalandırılıyorsun. Yapılan kanun değişiklikleri bu yönde. Ve en beteri de topluma katkı sağlamayan bir çocuğu seçen her aile vergi ödemek zorunda. Duruma bak! Rengi yüzünden çocuğunu bırakmak zorunda bırakılan kaç aile var kim bilir?!   

“Seninle kafa buluyor, Bas,” dedi Madden. “O bir Renksiz. Az önce sınırları aşmış olan bir Renksiz.”

Her zamanki gibi bu sisteme ayak uyduramayanlar, adil olmadığını düşünenler, kendileri için en iyi olanı düşünenler var. Gerçekten herkesin kaderi önemine göre sınıflandırılabilir mi? En ufak kaderin bile büyük bir etkisi olamaz mı? İşte kitapta bunu çözmeye çalışırken bir yandan da kendimizi aşkın, dostluğun, hırsın ve çatışmaların içinde buluyoruz. Kitabın sonunda da hani devamı bunun diyeceğinize eminim. Sanki en heyecanlı yerinde kesmişler gibi geldi bana. Yapılır mı şimdi bu?!

Kitap sadece Madden ve Dax etrafında dönmüyor tabii ki. Tanır tanımaz aşık olduğum Aldan, kül olmasına rağmen dahi olan Sol, kaderi gelecek bakanı güldürmek olan Theron, Thom, Oena ve daha bir  sürü kişi yer alıyor. Hepsinin yeri ayrı kalbimde.

kül novella dinamikTamam kendimi tutamayıp bir şey söyleyeceğim. Kesinlikle nefret ettiğim bir şey. Dax’ın anasından nasıl tiksindim anlatamam! Neden diye sormayın okuyunca bana hak vereceksiniz. Bu düşüncemi paylaşmadan edemedim. Tamam kadın belki kendince haklı ama nefret edilesi bir şey ya! Dövesim geliyor düşündikçe. Neyse.

“Kader, kurtlar tarafından kullanılan bir koyun gütme sanatı.”

Gelelim kitap tasarımına.  Kitabın renginin mor olması ama ismin Kül olması ilk başta çok zıt görünse de konuya çok uygun değil mi? Çok güzel bir mor üstelik insanın sürekli bakası geliyor. İç kapağa (ciltli kısma) gelecek olursak, yalan söylemeyeceğim bazı sarı tonları hiç hoşuma gitmiyor ama bakacak olursak mor ile sarı birbirine çok uymuşlar. Yazarken fark ediyorum da acaba yayınevi bunu kast sistemine uygun olsun diye mi yapmış acaba? Sayfaların kenarından da bahsetmem lazım. Onlar da boyalı ve sarı renkte. Kesinlikle kitaba farklı bir hava katıyor. Bu özelliği kaybolmasın diye ne şekilde kitaplığa ekleyebilirim hala düşünmekteyim. Bunun yanında kitapta ayraç yerine genellikle ajandalarda bulunan kurdelelerden var. Çok pratik olmuş ayracı nereye tıkıştırsam diye düşünmeme gerek kalmadı hiç. Yazılar büyük (yaşlanıyorum artık küçük yazılarda gözlerim kayıyor bazen) okunması kolay, çevirisi de çok güzel yapılmış.

Her neyse gençler yorumumu burada bitiyor ve mutlaka kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabı okuduktan sonra konuşmak isteyen olursa hiç çekinmeden bana yorum atabilir!
Unutmayın;

“Bütün kaybolan ruhlar evlerinin yolunu bulur.”

RELATED POSTS

3 yorum

  1. Çok güzel bir bölümdü bloğunun şablonuna bayıldım bende keşke bu kadar güzel bir şablona sahip olsam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) internette hazır şablonlar çok fazla beğendiğin bir tanesini kendi tarzına göre ayarlarsan harika olacağına inanıyorum :)

      Sil
  2. Kül kitabını ben de okudum ve aynı düşünceler içerisindeyim. benim favori karakterlerim Aldan ve Link. En nefret ettiklerim ise Dax'ın annesi ve Bas. Kitabı en heyecanlı yerde bırakmalarını hiç sevmedim. Bence güzel bir sonu olmalıydı. Benim yorumlarım böyle ama eklemek gerekirse okuduğun kitapları ve yazım şeklini çok beğendim. Tebrikler, harika olmuş!

    YanıtlaSil